تجهیزات آزمایشگاهی

همه چیز درباره سمپلر

🔍سمپلر چیست 

 

سمپلر های آزمایشگاهی یا میکروپیپت ها برای حجم های کم مایعات در محدوده ۱ تا ۱۰۰۰ میکرولیتر ساخته شده اند. پیپت های پلاستیکی یکبار مصرف که دارای علامتی برای حجم خاصی هستند وجود دارند، این پیپت ها با خاصیت موئینگی پر میشوند و خالی شدن آن ها به کمک یک قطره چکان پلاستیکی صورت میگیرد.

رایج ترین نوع میکروپیپت ها نوع نیمه خودکار آن ها می باشد که از خاصیت جابجایی مثبت (Positive displacement) یا جابجائی هوا (air displacement) برای پیپت کردن استفاده میکنند. مدل های جدیدی نیز وجود دارند که حجم آنها به صورت دیجیتال نمایش داده می شود.

سازندگان زیادی، پیپت های نوع جابجائی هوا (air displacment) را تولید می کنند که همگی از نوع پیستونی هستند. میکروپیپت های جابجایی هوا از یک سر (tip) پلاستیکی یکبار مصرف استفاده می کنند که دارای انواع مختلف دارای قابلیت های مختلف می باشند و اکثرأ توانایی دور انداختن سر (tip) استفاده شده را دارند (Tip Rejector).

✔ اجزای سمپلر

سمپلر ها در طرح ها و اندازه های مختلف موجود هستند. با این حال ، اجزای خاصی وجود دارد که اساسی هستند و در همه ریز پیپ ها مشترک هستند. از جمله این موارد می توان به پیستون ، نمایشگر دیجیتال ، نوک مخروط ، انژکتور نوک و گریپی اشاره کرد. میکرو پیپت های خاصی با ابزار کالیبراسیون و پایه میکرو پیپت به عنوان لوازم جانبی ارائه می شوند.

 

 

سمپلر و اجزای آن

 

1.پیستون

پیستون دو عملکرد زیر را انجام می دهد

الف_تنظیم میزان :برای کاهش / افزایش تنظیم میزان ، پیستون را در جهت عقربه های ساعت / خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید. صدای کلیک مشخص در هر تغییر میزان تنظیم کامل را تضمین می کند و از هرگونه تغییر حجم تصادفی جلوگیری می کند.

ب_تخلیه مایع / توزیع :پیستون را فشار دهید و فشار دهید تا مایع آن دفع یا پخش شود.

2.تخلیه :مکانیسم داخلی سمپلر در تماس مستقیم نمونه / مایع نیست. در عوض ، از نوک پیپت یکبار مصرف برای کشیدن مایعات به داخل میکروپیپت و توزیع آن استفاده می شود. بنابراین به منظور اجازه دادن ایمن ، بی دردسر و سریع ، میکرو پیپت ها با یک سیستم تخلیه نوک ارائه می شوند. با فشار دادن دکمه بیرون انداز  ، مایع را می توان به راحتی از میکروپیپت پاک کرد.

3.نمایش میزان :این نشان دهنده حجم مایع مورد استنشاق یا توزیع است.

4.نوک مخروطی :نوک مخروط اتصالات نوک را فراهم می کند. یک میکرو پیپت با یک نوک مخروطی جهانی ترجیح داده می شود زیرا سازگاری دستگاه را با بسیاری از نکات استاندارد افزایش می دهد.

 

 

سمپلر ها را با توجه به موارد مختلف دسته بندی می کنند:

 

1.نحوه کارکرد

 

سمپلر جابجایی هوا :
این نوع میکرو پیپت بر اساس اصل جابجایی هوا کار می کند. این از یک پیستون تشکیل شده است که به ترتیب با حرکت بالا و پایین نمونه های مایع را از هوا می گیرد و توزیع می کند. مکانیسم داخلی پیپت در تماس مستقیم نمونه / مایع نیست. در عوض ، از نوک پیپت یکبار مصرف برای کشیدن مایع به داخل و پخش آن از پیپت استفاده می شود.

سمپلر جابجایی مثبت :
در این سمپلر ها پیستون در تماس مستقیم نمونه قرار می گیرد. نوک یکبار مصرف در میکروپیپت با جابجایی مثبت شبیه به یک سرنگ است که از نوک و پیستون تشکیل شده است (قسمت داخلی متحرک) که مایع را مستقیماً جابجا می کند.

 

2.مکانیسم کاری

سمپلر مکانیکی :این میکرو پیپت ها به صورت دستی و بر اساس مکانیسم فنر شافت پیستون کار می کنند.

سمپلر الکترونیکی :میکرو پیپت الکترونیکی عمدتا خودکار است. استنشاق و توزیع مایعات به جای فشار دادن و فشار دادن پیستون دستی توسط دکمه های یک لمسی انجام می شود. پیپت های الکترونیکی نیز اغلب کاربر را قادر می سازد تا برنامه هایی سفارشی را روی دستگاه ایجاد کند که به پیپت ها متناسب با نیازهای متنوع برنامه باشد.

 

3.کانال های کاری

سمپلر تک کانال :سمپلر تک کانال آن است که دارای یک کانال واحد برای استنشاق یا پخش مایعات باشد.

سمپلر چند کاناله :یک سمپلر چند کاناله دارای چندین کانال برای دفع یا پخش مایعات است. انواع سمپلر چند کاناله که معمولاً در دسترس هستند ، 8 کانال ، 12 کانال و 16 کانال است. میکرو پیپت های چند کاناله هنگام کار با حجم زیادی از نمونه ها ، بار کاری یک سمپلر تک کانال را کاهش می دهند.

 

4.حجم و ظرفیت کاری

سمپلر با حجم ثابت :در یک سمپلر با حجم ثابت ، حجم مایعی که باید از آن استفاده شود یا تخلیه شود ، ثابت می ماند. این سمپلر ها هنگامی که قرار است حجم یکسانی از مایع چندین بار توزیع شود ، استفاده می شوند.

سمپلر حجم متغیر :این سمپلر دارای حداقل و حداکثر دامنه حجم مشخص است. حجم مایعاتی که باید تنفس یا توزیع شود بسته به نیاز کاربر قابل تنظیم است (در محدوده حجم دستگاه).

تصویر 3_ سمپلر تک کاناله و چند کاناله

 

انواع سمپلر🔴

1.سمپلر تک کاناله

2.سمپلر چندکاناله

1.سمپلر مولتی کانال

سمپلر مولتی کانال، انتقال مقادیر اندک مایع را به شکل دقیق انجام می دهد. با استفاده از چنین سمپلر هایی، به سرعت پر کردن یک میکروپلیت 96 ، 384 ، یا 1536 خانه ای امکان پذیر است. نظیر یک سمپلر معمولی، سمپلر های مولتی کانال برای حجم های خاصی از یک چند میکرو لیتر گرفته تا چند صد میکرو لیتر کالیبره می شوند. در انتخاب یک سمپلر مولتی کانال مهم است حجمی با اندازه ی درست برای کار خود انتخاب کنید تا به دقیق ترین شکل ممکن مایعات را انتقال دهید .

2.سمپلر تک کاناله

سمپلر های تک کاناله معمولا بین 0 تا 2500 میکرو لیتر از مایع را توزیع می کنند ، و به دو شکل موجود هستند : حجم ثابت یا حجم متغیر. سمپلر های حجم متغیر دارای انعطاف پذیری در تغییر حجم های مورد نیاز بر طبق یک ارزیابی خاص هستند. یک مجموعه از سمپلر های قابل تنظیم که طیفی از 0 تا 1000 میکرو لیتر را تحت پوشش قرار می دهند برای اکثر کار ها کافی هستند.

حجم اختصاص یافته به سمپلر های حجم ثابت نمی تواند تغییر کند. این امر مانع بروز خطا در توزیع حجم نادرست می شود. ویژگی هایی که باید در سمپلر های تک کاناله به دنبال آن بود شامل معتبر سازی، آلودگی زدایی و کالیبراسیون ساده و سازگاری با نوک سمپلر های موجود در بازار  می شود. یکی دیگر از مزیت هایی که سمپلرهای حجم ثابت دارند این است که عموما در روند کالیبراسیون توسط مراکز و آزمایشگاه های کالیبراسیون، سمپلرهای متغییر در صورت خطی نبودن میزان حجم برداشتی در حجم های مختلف موفق به اخذ گواهی کالیبراسیون نمی شوند در صورتی که در مورد سمپلرهای حجم ثابت این مشکل بوجود نمی آید.

برای انجام کار های روزمره با سمپلر، یک سمپلر تک کاناله ی استاندارد جوابگوی نیاز های شما در رابطه با جا به جایی مایع است. ولی اگر شدت کار شما با میکروپلیت ها زیاد است، یک سمپلر مولتی کانال را نیز مد نظر داشته باشید.

 

تصویر_4_نحوه کار با سمپلر

کار با سمپلر💪

۱. تنظیم مقدار حجم لازم برای برداشتن از محلول با چرخاندن پیچ (فقط در میکروپیپت های متغییر)
۲. متصل کردن سر سمپلر به سمپلر
۳. فشار دادن دکمه تا توقف اول و سپس وارد کردن نوک سر سمپلر به محلول و رها کردن دکمه تا مایع وارد سر سمپلر شود
۴. وارد کردن سمپلر به ظرف موردنظر و فشار دکمه تا آخر (توقف دوم) تا همه مایع خارج شود
۵. پس از پایان کار با توجه به اینکه سر سمپلر ممکن است آلوده یا خطرناک باشد با دست آن را جدا نمی کنیم بلکه با نوک سر سمپلر را به طرف سطل زباله گرفته و با فشار دادن دکمه سر یکبار مصرف سمپلر جدا شده و بیرون انداخته می شود.

مراقبت کردن از سمپلرها👇

تمیز کردن خارجی:

بیشتر سمپلر ها را می توان با مواد تمیز کننده آزمایشگاهی ، صابون یا الکل از خارج تمیز کرد. برای اطمینان از استریل کامل ، بگذارید محلول تمیز کننده به مدت 10-15 دقیقه روی سمپلر بماند قبل از پاک کردن.

تمیز کردن داخلی:

تمیز کردن فضای داخلی سمپلر می تواند زمان بیشتری داشته باشد زیرا به جداسازی کامل نیاز دارد. همچنین ، بسته به مایع استفاده شده در نمونه برداری ، هر قسمت از سمپلر باید به درستی تمیز شود.

– از یک سواب پنبه با محلول تمیز کننده و آب مقطر استفاده کنید
– پیستون ها را با روغنی که هنگام خرید تهیه شده کمی چرب کنید
– تمام قطعات را دوباره جمع کرده و بررسی کنید تا از عملکرد روان سمپلر اطمینان حاصل کنید

-در صورت پر بودن سمپلر از مایع، دستگاه را بصورت افقی قرار ندهید چرا که در این صورت با وارد شدن محلول به شفت دستگاه، سمپلر به درستی کار نمی کند.

-در هنگام کار با سمپلر از سفت بودن سر میکرو پیپت مطمئن شوید تا دستگاه هوا نکشد.

-در هنگام کار با دستگاه مانع وارد شدن ضربه به میکرو پیپت شوید چرا که این کار سمپلر را از کالیبراسیون خارج می کند.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *