بیماری

قارچ سیاه

بیماری قارچ سیاه چیست؟

 

قارچ سیاه یا موکورمایکوزیس یک عفونت قارچی جدی اما نادر است که توسط گروهی از قارچ ها به نام موکورمایست ایجاد می شود. این قارچ ها در سرتاسر محیط زندگی می کنند. قارچ سیاه عمدتا افرادی را که دارای مشکلات سلامتی هستند یا از داروهایی استفاده می کنند که توانایی بدن را در مبارزه با میکروب ها و بیماری ها کاهش می دهد، تحت تأثیر قرار می دهند. اغلب پس از استنشاق هاگ های قارچی از هوا ، سینوس ها یا ریه ها را تحت تأثیر قرار می دهد. همچنین ممکن است پس از بریدگی ، سوختگی یا سایر انواع آسیب های پوستی روی پوست ایجاد شود.

 

 

انواع قارچ سیاه چیست؟

 

طبق تحقیقات انجام شده، عفونت قارچ سیاه می‌تواند از طریق جریان خون به انواع نقاط بدن منتقل شود و انواع ارگان‌ها و قسمت‌های بدن را آلوده کند.

 

 

قارچ سیاه ریوی

 

 

قارچ سیاه بینی یا سینوسی

 

 

قارچ سیاه پوستی

 

 

قارچ سیاه دستگاه گوارش

 

 

قارچ سیاه منتشر شده

 

 

عوارض قارچ سیاه:

 

از جمله عوارض موکورمایکوزیس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

◾ نابینایی

 

◾ لخته‌های خون یا رگ‌های خونی مسدود شده

 

◾ آسیب عصبی

 

◾ در صورتی که موکورمایکوزیس درمان نشود می‌توان موجب مرگ شود. اما این که کدام قسمت بدن درگیر این بیماری شده احتمال وقوع مرگ را تعیین می‌کند.

 

علائم بیماری قارچ سیاه:

 

این علایم بستگی به بخشی از بدن که قارچ در آن رشد می‌کند دارد:

🔸 تب

 

🔸 سرفه

 

🔸 سینه درد

 

🔸 تنگی نفس

 

🔸 تورم در یک سمت صورت

 

🔸 سردرد

🔸 گرفتگی سینوس

 

🔸 ضایعات سیاه رنگ روی پل بینی یا درون دهان

 

🔸 شکم درد

🔸 حالت تهوع و استفراغ

 

🔸 خونریزی گوارشی

🔸 خون در مدفوع

 

🔸 اسهال

چه کسانی به قارچ سیاه مبتلا می شوند؟

 

قارچ سیاه نادر است اما در افرادی که مشکلات سلامتی دارند یا از داروهایی استفاده می کنند که توانایی بدن در مبارزه با میکروب ها و بیماری ها را کاهش می دهد، شایع تر است. گروه خاصی از افراد بیشتر مستعد ابتلا به قارچ سیاه هستند، شامل افرادی که دارای شرایط زیر هستند:

 

مبتلایان به دیابت

 

مبتلایان به سرطان

 

پیوند عضو

 

پیوند سلول های بنیادی

 

نوتروپنی (کاهش تعداد گلبولهای سفید خون)

 

استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدها

 

استفاده از داروهای تزریقی

 

آهن زیاد در بدن

 

آسیب پوستی در اثر جراحی ، سوختگی یا زخم

 

نارس بودن و وزن کم هنگام تولد (برای قارچ سیاه گوارشی در نوزادان)

اقدامات پیشگیرانه برای کاهش خطر ابتلا به قارچ سیاه چیست؟

 

متوقف کردن تنفس هاگ‌ قارچ‌ها به دلیل پراکنده بودن آن‌ها در محیط غیرممکن است. در حال حاضر واکسنی برای توقف این بیماری نیست و مردمی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند، باید موارد زیر را رعایت کنند:

 

 

بهداشت شخصی از جمله حمام کامل با اسکراب را رعایت کنید.

 

از رفتن به اماکن در حال ساخت یا غبارآلود پرهیز کنید. در صورتی که رفتن به این اماکن اجباری است، حتما از ماسک N95 استفاده کنید.

 

از انجام فعالیت‌هایی که با غبار و خاک ارتباط مستقیم دارند، خودداری کنید. در هنگام انجام فعالیت‌های مرتبط با خاک حتما از دستکش و کفش‌های بلند استفاده کنید.

 

جراحات پوستی را با آب گرم و مایع ضدعفونی‌کننده تمیز کنید تا از ایجاد عفونت پوستی جلوگیری شود.

 

اگر شما عمل پیوند سلول‌های بنیادی یا پیوند عضو داشته‌اید، با پزشک خود در مورد داروهای ضد قارچی برای جلوگیری از بیماری قارچ سیاه یا سایر عفونت‌های قارچی مشورت کنید.

 

درمان قارچ سیاه:

 

چنانچه این بیماری خطرناک زودتر شناسایی شود، تشخیص و تجویز سریع درمان ضد قارچی مناسب برای بهبود بیماران مبتلا به قارچ سیاه اهمیت دارد.همانطور که اشاره شد موکورمایکوزیس یک عفونت بسیار حاد و جدی‌ست که نیاز مبرم به درمان ضد قارچی دارد. داروهای فعال ضد آسپرژیولس مثل ووریکونازول در برابر موکورمیست‌ها قعال نبوده و نشان می‌دهد درمان با این دارو در مراحل اولیه بیماری نتیجه بخش بوده است.
علاوه براین، از طریق جراحی نیز می‌بایست ناحیه آلوده برداشته شود.این جراحی برای عفونت‌های سینوسی، مغزی، پوستی و عفونت‌های قارچ سیاه دستگاه گوارش ضروری‌ست.
برخی از اوقات نمی‌توان این بیماری را کنترل کرد. دراین حالت صورت بیمار به شدت درگیر می‌شود که چاره‌ای جز تخلیه صورت بیمار برای متخصصان گوش، حل و بینی باقی نخواهد ماند….

 

 

 

چرا بیماران کووید ۱۹ به قارچ سیاه مبتلا می‌شوند؟

 

به گفته وزارت بهداشت هند، افراد دچار کمبود ایمنی و مستعد ابتلاء به بیماری‌های عفونی از جمله بیماران مبتلا به کووید ۱۹، بیماران دیابتی، افرادی که استروئید مصرف می‌کنند و افرادی که بیماری‌های دیگر مثل سرطان دارند و پیوند عضو داشته‌اند در برابر این بیماری آسیب‌پذیری بیشتری دارند. در این میان بیماران کرونایی به طور ویژه‌ای آسیب‌پذیرتر هستند، زیرا نه تنها ویروس سیستم ایمنی آنها را ضعیف کرده، بلکه «داروهایی که برای درمان آنها استفاده شده واکنش سیستم دفاعی بدن آنها را سرکوب کرده است.»

به گفته این وزارتخانه، بیماران مبتلا به کووید که در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شده‌اند و تحت اکسیژن درمانی هستند، ممکن است در مجاورت دستگاه رطوبت‌ساز باشند و این موضوع محیط را برای رشد قارچ‌ها، از جمله قارچ سیاه، مستعد می‌کند و آنها را در معرض خطر قرار می‌دهد. البته تاکید شده است هر فردی که به کووید ۱۹ مبتلا شده یا از آن بهبود یافته است، در خطر عفونت قارچ سیاه قرار ندارد. این عفونت در بیمارانی که به دیابت مبتلا نیستند، دیده نشده است.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *