بیلی روبین چیست؟
یکی از عملکردهای اصلی کبد تجزیه گلبول های قرمز قدیمی یا آسیب دیده است که طی این فرآیند بیلی روبین تولید می شود. بیلی روبین با مواد دیگر ترکیب شده صفرا را تشکیل می دهد. صفرا در کیسه صفرا ذخیره می شود و برای تسهیل در هضم چربی ها به روده کوچک می ریزد. در افراد سالم، این مایع از طریق ادرار و مدفوع از بدن خارج می شود. (علت رنگ قهوه ای مدفوع وجود بیلی روبین در آن است)
بیلی روبین به دو صورت در جریان خون مشاهده می شود.
- بیلی روبین غیر مستقیم (غیرکونژوگه): این فرم نامحلول بوده در آب حل نمی شود. بیلی روبین غیر مستقیم از طریق جریان خون به کبد رفته در آنجا به فرم محلول در آب تبدیل می شود.
- 2) بیلی روبین مستقیم (کونژوگه): همان بیلی روبین محلول است که توسط پروسه شیمیایی خاصی در کبد تولید می شود.
هر دو شکل بیلی روبین و همچنین سطح کل این ماده در خون، برای کمک به تعیین وضعیت سلامتی فرد اندازه گیری می شود. به طور کلی، مقادیر بالاتر این ماده در بدن شواهدی از مشکلات بیماری کبدی (مانند هپاتیت)، اختلالات خونی و همچنین انسداد مجاری صفراوی (لوله هایی است که کبد را به روده کوچک متصل می کند) می باشد. از آنجا که وجود بیلی روبین بیش از حد در جریان خون (با نام هیپربیلی روبینمی) می تواند به معنای مشکلات قابل توجهی در سلامتی باشد، شناختن علائم این بیماری که مهمترین آنها زردی است، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
اگر میزان بیلی روبین در بدن بیشتر از میزان طبیعی باشد، رنگ پوست و سفیدی چشم به زردی میگراید. به این وضعیت یرقان (زردی) میگویند.
تست بیلی روبین به تشخیص هرگونه اختلالی که تا اینجا گفتیم کمک میکند.
زمانی که پروتئین هموگلوبین در گلبولهای قرمز کهنه تجزیه میشود، بیلی روبین در بدن تشکیل میشود. تجزیهی گلبولهای قدیمی یک فرایند طبیعی و سالم است.
بیلی روبین بعد از گردش در خون به کبد میرسد. بیلی روبین در کبد تجزیه، با صفرا ترکیب و بعد در مجرای صفرا دفع و در کیسه صفرا ذخیره میشود. درنهایت، صفرا در رودهی کوچک ترشح میشود تا به هضم چربی کمک شود. سرانجام بیلی روبین توسط مدفوع و ادرار دفع میشود.
به بیلی روبینی که توسط کبد به اسید گلوکونیک (اسید برگرفته از گلوکز) متصل شود، بیلی روبین مستقیم یا مزدوج میگویند. اگر بیلی روبین به اسید گلوکونیک وصل نشود، غیرمستقیم یا نامزدوج نامیده میشود. به مجموع بیلی روبین در خون بیلی روبین کلی میگویند.
تست جامع بیلی روبین میزان بیلی روبین کلی بدن (مستقیم، غیر مستقیم و کلی) را در خون میسنجد.
علائم مربوط به افزایش بیلی روبین در کودکان و بزرگسالان شامل زردی پوست یا چشمها، خستگی مفرط، خارش پوست، تیره شدن ادرار و کماشتهایی است.
دلایل رایج برای انجام آزمایش Bilirubin
اگر بیلی روبین در کبد به اسید گلوکونیک متصل نشود یا به مقدار کافی از خون خارج نشود، یعنی به کبد آسیب وارد شده است.
بنابراین تست خون بیلی روبین روش خوبی برای شناسایی آسیب کبد است.
یرقان خفیف در نوزادان میتواند ناشی از تغییرات طبیعی در متابولیزم بیلی روبین یا اولین نشانهی مشکل بالینی باشد.
اگر میزان بیلی روبین در بدو تولد بسیار بالا باشد، خون نوزاد طی چند روز اول زندگی چندبار مورد آزمایش قرار میگیرد تا عملکرد کبد تحت نظر باشد. اگر یرقان در نوزاد درمان نشود، میتواند جدی و مرگبار باشد.
علت دیگر افزایش میزان بیلیروبین تخریب بیش از اندازهی گلبولهای قرمز است. به این وضعیت همولیز میگویند.
گاهی بیلی روبین به عنوان بخشی از «پانل» آزمایش ها اندازه گرفته میشود. اغلب، کبد به واسطه چند آزمایش شامل موارد زیر مورد ارزیابی قرار میگیرد:
- آلانین ترانسآمیناز
- آسپارتات آمینوترانسفراز
- آلکالین فسفاتاز
- آلبومین
- مجموع پروتئین
روش انجام تست بیلی روبین به چه صورت است؟
برای انجام تست بیلی روبین به مقدار کمی از خون فرد نیاز است. برای تهیه نمونه خون یک سوزن از راه پوست دست یا ساعد وارد رگ میشود و مقدار کمی از خون در لولهی آزمایش به دست میآید.
آماده شدن برای تست بیلی روبین
لازم است تا ۴ ساعت قبل از انجام تست بیلی روبین چیزی به جز آب مصرف نکنید. قبل از رفتن به آزمایشگاه میتوانید به میزان قبل آب بنوشید.
ممکن است لازم باشد قبل از انجام تست بیلی روبین از مصرف دارو بپرهیزید اما به نظر پزشک بستگی دارد.
ازجمله داروهایی که روی میزان بیلی روبین تاثیر میگذارد میتوان به آنتیبیوتیکها مانند پنیسیلین جی، داروهای آرامشبخش مانند فنوباربیتال، ملینها مانند فوروسمید (لاسیکس) و داروهای آسم مانند تئوفیل اشاره کرد.
بسیاری از داروهای دیگر نیز روی میزان بیلی روبین تاثیر میگذارند. قبل از انجام تست بیلی روبین با پزشک صحبت کنید تا درمورد قطع مصرف دارو راهنماییهای لازم را به شما ارائه دهد.