روشهای شیمیایی شناسایی آنتروباکتریاسهها:
اشریشیا کلی
جنس اشریشیا
جنس اشریشیا گونههای مختلفی دارد که از انسان جدا میگردند (جدول۱).
اشریشیا آلبـــرتی (E. albertii) از مدفوع اسهالی کودکان ایزوله میشود و لاکتوز و سوربیتول منفی بوده و اغلب کارکنان آزمایشگاه آن را با هافنیا آلوئی اشتباه میگیرند. اشریشیا فرگوسنی (E. fergusonii) اغلب از خون، ادرار، مثانه و مدفوع ایزوله میگردد و لاکتوز و سوربیتول منفی است. اشریشیا هرمانی (E. hermannii) اغلب از زخم، خلط، CSF، مایع پلور، خون و مدفوع ایزوله میشود و همانند E. coli O157 سوربیتول منفی است. اشریشیا ولنریس (E. vulneris) اغلب از زخم بازوها و ساق پاها و از باکتریمی ناشی از کاتتر ایزوله میشود.
ایندول و سوربیتول منفی است. اشریشیا بلاته (E. blattae) اغلب با عفونتهای انسانی در ارتباط نیست.
جدول ۱: وجوه تمایز گونهها در جنس اشریشیا
اشریشیا کلی
اشریشیا کلی باکتری بیهوازی اختیاری و بخشی از فلور نرمال روده انسان و حیوانات است. این باکتری بر روی محیطهای خیلی ساده بهآهستگی رشد میکند، متحرک با فلاژلهای پریتریش است، لاكتوز را تخمیر كرده و بر روی ائوزین متیلن بلو ایجاد جلای فلزی سبزرنگ میکند، دارای فعالیت دكربوكسیلاسیون لیزین است و سیترات را بهعنوان تنها منبع كربن میتواند استفاده كند و تریپتوفان را هیدرولیز و ایجاد ایندول مینماید. آزمایشگاههای رفرانس سویههای خاص اشریشیا كلی را با سروتایپ آنتیژنهای K ،H ،O تشخیص میدهند. آنتیژن O، آنتیژن سوماتیک دیواره سلولی یا همان اندوتوکسین باکتریهای گرم منفی است. صدها آنتیژن O از این باکتری شناسایی شده است. آنتیژن O، مقاوم به حرارت است.
آنتیژن H، مربوط به فلاژل باکتری میشود. آنتیژن K شامل ساختارهای سطحی باکتری از قبیل فیمبریه، تاژک، پروتئینهای غشای خارجی و پلیساکارید کپسولی بوده و میزان آن در شرایط مختلف رشد متفاوت است. آنتیژنهای K به سه گروه تقسیمبندی شدهاند (L، A و B). یك مثال سویه تیپیك اشریشیا كلی بهصورت H11ء: (E.coli O26:K60(B6 نمایش داده میشود. بیشتر بیماریهای اشریشیا كلی عفونتهای فرصتطلب در کلیه، مثانه، زخم، ریه یا مننژ هستند كه هر كدام میتوانند به سپسیس كشنده منجر شوند، بنابراین اشریشیا كلی یكی از پاتوژنهای كلیدی عفونتهای بیمارستانی است. البته اشریشیا كلی میتواند به عفونتهای مجاری ادراری اكتسابی نیز منجر شود و سویههای خاصی از آن نیز عامل اسهال عفونی هستند كه این سویهها را بهصورت انتروتوكسیژنیک (ETEC)، انتروپاتوژنیك (EPEC)، انترواینوازیو (EIEC) و انتروهموراژیك (EHEC) دستهبندی میکنند، بعلاوه، چون سویههای EHEC تولید وروتوكسین میکنند گاهی اوقات آنها را سویههای وروتوكسیژنیك (VTEC) نیز مینامند.
بیماریزایی:
باكتری اشریشیا كلی به تعداد زیادی در روده تمام انسانها یافت میشود و بهواسطه آلودگی مدفوعی پراكنده میگردد. مطالعات نشان داده است كه در بیماران بستری در بیمارستان، تعداد عفونتهای مهاجم به موازات شیوع عفونتهای اشریشیا كلی افزایش یافته است. برای مثال، برخی بیماران دیابتی معمولاً در طول استفاده از وسایلی نظیر كاتتر در اثر تماس با اشریشیا كلی آلوده میگردند. از عوامل مؤثر در ایجاد مننژیت نوزادان توسط اشریشیا كلی میتوان به زایمان همراه با تروما، تولد زودرس، وزن كم در زمان تولد و استفاده از وسایل كمك زایمان آلوده اشاره كرد. عفونت مجاری ادراری اكتسابی حاصل از اشریشیا كلی معمولاً بهصورت خودآلودگی[۶] است و اغلب در زنان روی میدهد، چون مجرای ادراری در زنان كوتاه است، كلی فرمها در واژن مستقر میگردند. اشریشیا كلی بهراحتی میتواند در مجرای ادراری به سمت مثانه و كلیه بالا برود. سیستیت در زنانی كه بهتازگی ازدواجکردهاند (سیستیت ماهعسل) بسیار شایع است. در مردان بالای ۴۵ سال، هیپرتروفی پروستات از عوامل خطر عفونت مجاری ادراری است. سایر عوامل خطر در زنان و مردان شامل دیابت و سنگ كلیه میباشند. بیمارانی كه توسط اشریشیا کلی دچار عفونتهای مجاری ادراری میشوند، تظاهرات سیستیت، پیلونفریت یا سپسیس دارند.
سیستیت عفونت مثانه است كه معمولاً با تكرر ادرار و اشكال در ادرار كردن همراه است و بیماران ندرتاً تب و درد پهلو دارند. برخلاف آن، پیلونفریت عفونت پارانشیم كلیه و لگن است كه غالباً با تب، درد پهلو تكرر ادرار و اشكال در ادرار كردن همراه است. گاهی اوقات بیماران دچار لرز، تهوع، استفراغ، اسهال، لكوسیتوز با شیفت به چپ و باكتریمی نیز میگردند. پیلونفریت فاكتور خطر مهمی برای سپسیس خصوصاً در بیماران جوانتر است. سپسیس كه با عبور باكتری اشریشیا کلی از مجاری ادراری به سیستم گردش خون روی میدهد، از موارد اورژانس پزشكی با میزان مرگومیر بالا است.
سیستیت و پیلونفریت با گرفتن نمونه ادرار میانی (با رعایت موارد مهم در نمونهگیری) و آزمایش و كشت آن تشخیص داده میشوند. ادرار مبتلایان به سیستیت حاوی RBC،ء WBC و باكتری است و در آزمایش آنتیبادی فلورسنت، باكتری با آنتیبادی پوشیده میشود.