این نوع کیت ها کاربرد بسیار فراوانی دارند و برای تشخیص بیماری هایی مانند سرخچه، هپاتیت B و C و … به کار گرفته میشوند.
استفاده از آزمایشات مولکولی در تشخیص انواع بیماریهای عفونی سرعت تشخیص و درمان را افزایش داده است و دامنه کاربرد این آزمایشات بسیار گسترده است.
اهمیت درمان سبب کشف روشهای مختلف در شناسایی عامل بیماریزا شده است. در اواخر قرن بیستم انجام آزمایشات مولکولی به پزشکان در شناسایی دقیق بیماری کمک کرد. با تعیین دقیق عامل بیماری میتوان درمان مناسبتری اتخاذ کرد. استفاده از آزمایشات مولکولی در تشخیص انواع بیماریهای عفونی سرعت تشخیص و درمان را افزایش داده است و دامنه کاربرد این آزمایشات بسیار گسترده است.
آزمایشات مولکولی موثرترین گام در شناسایی بیماریهای عفونی
در قدیم شناسایی عوامل بیماری زا بر اساس روشهای فنوتیپی انجام می شد. اما پیشرفت ها سبب ایجاد آزمایشات مولکولی شد. با استفاده از آزمایشات مولکولی در تشخیص انواع بیماریهای عفونی، شناسایی میکروارگانیسمهای بیماریزا در مدت زمانی بسیار کمتر انجام میشود. در حالت معمولی انواع مختلف باکتری در قسمتهای مختلف بدن مانند سطح روی پوست، درون دستگاه گوارش و در لوله اداری وجود دارد. این باکتریهای برای انجام فعالیت طبیعی بدن ضروری هستند. اما برخی باکتریها و عوامل بیماریزا با ورود به بدن سبب ترشح توکسی میشوند، که سبب ابتلای میزبان به بیماری خواهند شد. بیماریهای خطرناکی مانند طاعون، آنفلوانزا، تیفوس، حصبه، کزاز و بسیاری از بیماریهای دیگر دارای منشا باکتریایی هستند. در قرنهای گذشته دلیل عمده مرگ و میر بشر ابتلا به انواع مختلف بیماریهای باکتریایی بوده است.
علائم بیماریهای باکتریایی غیر اختصاصی است و عمدتا با علائمی مشابه مانند تب و لرز، سردرد، دردهای عضلانی و .. شروع میشود. شباهت علایم میتواند شناسایی را سخت کند. اگر برای تشخیص بیماری و انتخاب مسیر درمان تنها به شواهد ظاهری و فنوتیپی بیماری تکیه کنیم، جان بیمار به خطر خواهد افتاد. اما بررسی DNA عامل بیماری میتواند اطلاعات دقیقتری در اختیار ما قرار دهد. زیرا DNA حاوی تمام اطلاعات وراثتی میکروارگانیسمها و هر موجود زنده دیگر است. در روش آزمایشات مولکولی با بررسی DNA ماهیت اصلی بیماری مشخص میشود.
آزمایشات مولکولی
به عبارت سادهتر، آزمایشات مولکولی به معنی ارزیابی موجود زنده در سطح ژنتیکی است. در این روش، از تکنیکهای خاص برای تجزیه و تحلیل مارکرهای زیستی موجود در ژنوم عامل بیماریزا استفاده میشود.کیت تشخیص مولکولی در این روش برای تشخیص انواع بیماریهای عفونی و ویروسی به کار میروند. با بررسی اطلاعات ژنتیکی افراد سالم و بیمار میتوان تغییرات ناشی از بیماری را درک کرد. در نتیجه، روش درمانی مناسبی اتخاذ خواهد شد. علاوه بر این با استفاده از روش آزمایشات مولکولی میتوان به راحتی جهشهای ژنتیکی باکتریها، ویروسها و سایر عوامل بیماریزا را تعیین کرد.
تاریخچه روش آزمایشات مولکولی
در اواخر قرن بیستم انجام آزمایشاتی بر روی بیماری تالاسمی سبب کشف روشهای آزمایشات مولکولی شد. آن آزمایشات بر اساس توالی آنزیم محدود کننده موجود در DNA انجام شد. از اوایل دهه هشتاد قرن بیستم، دستیابی به اطلاعات مولکولی انقلابی در صنعت درمان ایجاد کرد. با توجه به وجود اطلاعات گوناگون بر روی DNA عواملی بیماریزا، با استفاده از روشهای آزمایشات مولکولی سرعت درمان افزایش یافت. علاوه بر این با استفاده از این روش میتوان اطلاعات دقیقتری در مورد باکتریهای غیر قابل کشت نیز به دست آورد. البته نمیتوان گفت که روش آزمایشات مولکولی کاملا جایگزین روشهای سنتی و مبتنی بر تشخیص فنوتیپی خواهند شد. اما با استفاده از روشهای مدرن مانند مولتی پلکس PCR، RT-PCR، تعیین توالی DNA و … روشهای نوینی هستند که امروزه برای تشخیص بیماریهای باکتریایی و عفونی به کار میروند. برای شناسایی هر عامل بیماری از آزمایشات تشخیصی خاص استفاده میشود. یعنی نمیتوان با انجام یک آزمایش تشخیصی چندین عامل بیماریزا را شناسایی کرد. برای تشخیص انواع مختلفی از بیماریها مانند انواع سرطانها، بیماریهای عفونی، انواع باکتریوفاژها، بیماریهای ویروسی و … از روش آزمایشات مولکولی استفاده میشود.
کاربردهای روش آزمایشات مولکولی
- قبل از تولد: از این روش بیشتر برای تشخیص ابتلای نوزاد به سندروم داون در دوران بارداری و پیش از تولد استفاده میشود. ابریا تشخیص این سندروم بر تجزیه و تحلیل کاریوتیپ کروموزومی متمرکز میشوند.
- درمان: برخی از تغییرات ناچیز موجود در DNA سبب مقاومت افراد به درمان یا واکنش نامناسب آنها به داروها میشود. به عبارت دیگر، وجود چند شکلی در برخی نقاط کروموزم میتواند سبب عدم موفقیت روشهای درمانی شود. با بررسی DNA فرد و شناسایی این اختلال میتوان مناسبترین درمان را انتخاب کرد. اهمیت این موضوع به حدی بالاست، که امروزه دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که علت اصلی مرگ یا عدم درمان بیماران استفاده از روشهای درمانی نامناسب و عدم توجه به وجود چندشکلی کروموزومی در نقطه خاصی از DNA فرد بوده است.
- بیماریهای عفونی: در برخی از بیماریها مانند کلامیدیا، آنفولانزا، سل و بیماریH1N1 سویه خاصی از عامل بیماریزا میتواند سبب بروز این بیماریها شود. بنابراین تشخیص درست با استفاده از روشهای مولکولی میتواند درمان بهتری به همراه داشته باشد. برای بیماری مالاریا نیز میتواند این روش را به کار برد.
- کنترل و مدیریت ریسک بیماریها: آزمایشات متعدد نشان داده است که تغییرات ژنومی میتواند سبب ابتلای فرد به بیماریهای قلبی، انواع سرطانها و … باشد. به همین دلیل بررسی توالی DNA میتواند سبب انجام درمان زود هنگام و پیشگیری از ابتلا به این بیماریها شود. سندروم لینچ میتواند فرد را مستعد ابتلا به سرطان روده بزرگ کند. این بیماری زمینه وراثتی و ژنتیکی دارد. با بررسی DNA و تشخیص زودهنگام این سندروم میتوان زمینه ابتلا به سرطان را در او به حداقل یا حتی صفر رساند.
- سرطان: افزایش بیرویه و خارج از کنترل تقسیم سلولی درون بدن میتواند سبب بروز سرطان شود. تجزیه و تحلیل DNA در سطح RNA میتواند نوع سرطان را تعیین کند. در نتیجه، مناسبترین روش درمانی انتخاب و اجرا خواهد شد.
پیسیآر و ریل تایم پیسیآر چیست؟
واکنش زنجیرهای پلیمرازی با نام مخفف پیسیآر شناخته می شود. یکی از مهمترین آزمایشات در حیطه زیستشناسی است. این آزمایش ابزاری آسان و ارزان برای تکثیر نسخههای زیاد از روی DNA است. از این تکنیک برای اولین بار در سال 1983 استفاده شده است. اما امروزه اصلیترین بخش آزمایشات تشخیصی و بالینی به حساب میآید. اساس اصلی این آزمایش بر انجام چرخههای حرارتی استوار است. به این صورت که چرخههای گرمایی و سرمایی، ذوب و تکثیر DNA انجام میشود.